Заболявания

Аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия)

Доброкачествената хиперплазия на простатната жлеза представлява свързано с напредналата възраст уголемяване (разрастване) на жлезата без това да е причинено от злокачествен процес (рак) или инфекция. Нарастването на средния дял на простатата може да предизвика притискане на пикочния канал и смущения в нормалното уриниране. Като резултат най-често се наблюдава забавяне на уринния ток и по-често уриниране, особено нощем.
При доброкачествената простатна хиперплазия простатната жлеза увеличава размерите си, при което се притиска преминаващата през нейната средна част уретра. Това влошава уринния ток от пикочния мехур към пикочния канал и навън от тялото; притискането предизвиква също така връщане на урината назад към пикочния мехур, което има за последствие чести позиви за уриниране. Друг чест симптом е чувството за "ненапълно" уриниране. При тежко притискане може да се стигне до пълно "блокиране" на уретрата, което може да доведе до тежко увреждане на бъбреците.
Рак ли е доброкачествената хиперплазия на простатата? Не!
Уголемяването на жлезата при това заболяване е напълно доброкачествено, въпреки че понякога достига големи размери. Хиперплазията на жлезата не е предшественик на рак на простатата. Въпреки това, поради сравнително голямата честота на доброкачествената хиперплазия, двета заболявания (доброкачествената простатна хиперплазия и рак на простатната жлеза) нерядко се срещат паралелно у един и същи пациент.
Доброкачествената простатна хиперплазия е често състояние сред по-възрастните мъже. Повече от половината мъже между 60 и 70-годишна възраст страдат от доброкачествената простатна хиперплазия, докато при мъжете над 70 и 80 годишна възраст честотата достига 90 %.
С възрастта простатната жлеза преминава през два основни периода на растеж. Първият настъпва рано в пубертета, когато простатата удвоява големината си. Около 25-годишна възраст жлезата отново започва да расте. Тази втора растежна фаза понякога има за резултат, години по-късно, доброкачествена хиперплазия на простатата.
Въпреки, че простатата продължава да расте почти през целия живот на мъжа, нарастването обикновено не причинява оплаквания чак до напреднала възраст. Доброкачествената простатна хиперплазия рядко причинява оплаквания преди 40-годишна възраст, но повече от половината мъже на 60 години и почти 90% от мъжете на 70 и 80-годишна възраст имат някои от симптомите на доброкачественото нарастване на простатната жлеза.
Простатата е обвита от здрава капсула, която пречи нарастването на жлезата да доведе до разрастване към съседните органи. В резултат на това жлезата притиска силно преминаващия през средния и дял пикочен канал. В началото стената на пикочния мехур задебелява (поради по-голямата работа на мускулите, изтласкващи урината от него) и става по раздразнителна. Това води до съкращаване на пикочния мехур дори когато той съдържа малки количества урина, което се изявява като често уриниране. В последствие мехурът отслабва, изгубва способността да се изпразва докрай и известно количество урина се задържа в него. Стесняването на уретрата и непълното изпразване на пикочния мехур предизвикват повечето от проблемите, свързани с доброкачествената хиперплазия на простатата.

Име:
Коментар:
security image
Код за сигурност:
1683 посещения | 0 коментара добави коментар
  • Лавър

    Споделете Вашето мнение...

категории

препоръчваме ви

анкета

Пазарувате ли online?

  • гласувай!

реклама