Заболявания

Акне

Акнето е заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа, резултат от повишена секреция на мастните жлези предимно в областта на лицето, гърдите и гърба.
Формите на акне са различни и включват:комедони,червени пъпки,гнойни пъпки (пустули) и уплътнени пъпки.
Тези форми могат да се срещнат самостоятелно, но по-често представляват последователни стадии на акнето.
Комедоните са два вида: отворени - с черен връх , който се дължи на окислението на роговото вещесктво и примеса на прах, и затворени - с бял връх, или така наречените милиуми. Червените пъпки съдържат белезникав секрет. Те могат да се инфектират от гноеродни бактерии ида оформят гнойни пъпки, с жълтеникав секрет.
Гнойната пъпка може да пробие кожната повърхност и да оформи круста или да увеличи своите размери и да образува уплътнена пъпка, която е силно болезнена. В последния случай възпалението е обхванало цялата мастсна жлеза и понякога космено-мастния фоликул. Сливането на няколко уплътнени пъпки оформя флегмонозната форма на възпалителния процес, когато се въвлича и подкожието.
Особена форма на акне е конглобатното акне - болезнени възли по лицето деколтето и гърба, които нагнояват, пробиват кожната повърхност (фистулизират), разязвяват и зарастват с ръбци (атрофични или хипертрофични цикатрикси - белези).

Причините за акнето са комплексни. Заболяването се явява през пубертета около 12- 13 години, по- рано при момичетата, но протича по-тежко при момчетата. По правилно е да се говори за фактори, които могат да се свържат с развитие на акне.
Вътрешни фактори:
Генетично унаследяване с различна степен на вариабилност.
Хормонални – свързани с повишено отделяне през пубертета на андрогени
Външни Фактори:
Анаеробни бактерии в себорейните зони – основно Propionibacterium acnes.
Системно приемане или контакт с халогенни елементи: йод, хлор, бром.
Системно приемане на витамините В6, В12 и вит. Д, и кортикостероиди.
Контактни дразнители – масла катрани.
Психично натоварване – стрес.
Голямата част от факторите не се приемат като отделни самостоятелни причини за поява на акне. Такива са: наследсвеността, храната, стреса, хормоналните промени.

Име:
Коментар:
security image
Код за сигурност:
1882 посещения | 0 коментара добави коментар
  • Лавър

    Споделете Вашето мнение...

категории

препоръчваме ви

анкета

Пазарувате ли online?

  • гласувай!

реклама