Заболявания

Амилоидоза

Амилоидозата е рядко заболяване, което обаче обикновено има фатален край. То се дължи на отлагането на патологичен белтък, наречен амилоид,  в тъканите и органите на организма, който най-често се продуцира от клетките на костния мозък. Постепенно протеинът води до увреждане функциите на органите, в които се натрупва. Съществуват различни разновидности амилоид, които се отличават по някои оцветителни характеристики.

Причините за възникването на амилоидозата все още са неизвестни. Най-засегнатите органи са сърцето, бъбреците, черния дроб, слезката, нервната система и гастроинтестиналния тракт. Както се вижда, заболяването обхваща редица жизненоважни органи, което го прави с изключителна значимост. На този етап лечение на заболяването няма, съществуват само различни методи, с помощта на които да се облекчат и овладеят до известна степен симптомите.

Най-честото лечението на амилоидозата има за цел облекчаване и ограничаване на симптомите. 7. Как се лекува амилоидозата?Лечението на първичната амилоидозата все още представлява предизвикателство за учените. Най-често се предлага извършването на костно-мозъчна трансплантация. При невъзможност за нейното извършване се прилагат различни химиотерапевтични схеми, чиято цел е унищожаване на клетките в костния мозък, водещи до повишената продукция на амилоид. Обикновено най-използваният химиотерапевтик е мелфаланът.

Целта при лечението на вторичната амилоидоза е лечение на основното заболяване, довело до отлагането на патологичен белтък в органите и тъканите.

Наследствената форма на амилоидозата се повлиява добре от чернодробната траснплантация, тъй като именно клетките на черния дроб са отговорни за синтезирането на патологичния протеин.
Име:
Коментар:
security image
Код за сигурност:
2065 посещения | 0 коментара добави коментар
  • Лавър

    Споделете Вашето мнение...

категории

препоръчваме ви

анкета

Пазарувате ли online?

  • гласувай!

реклама