Заболявания

Апендицит – лапароскопско лечение

 

Острият апендицит е едно от най-честите хирургични заболявания. При 6-7% от населението се прави апендектомия на даден етап от живота. Лечението е оперативно и се състои в премахване на възпаления апендикуларен израстък. Традиционната отворена апендектомия се осъществява през 4-6 см. разрез в долната дясна част на коремната стена.

При лапароскопската апендектомия, хирургът работи през три малки разреза (два по 10 мм. и един 5 мм.). През единият 10 мм разрез в коремната кухина се вкарва оптика и на монитор се наблюдава неколкократно увеличен образ на коремните органи. През другите два разреза се вкарват специални инструменти, с които се осъществява апендектомията.

 

 

Термините „отворена" и „лапароскопска" апендектомия описват техниките, които хирургът използва за да достигне до възпаления апендикс. Първият етап на лапароскопската операция е постигането на пневмоперитонеум - това е инсуфлирането на газ в коремната кухина до достигане на налягане 12-14 мм Нg. По такъв начин се създава работно пространство.

 

Следва поставянето на 10 мм троакар непосредствено над пъпа , през който се вкарва оптиката и образът се извежда на монитор. Поставят се още два троакара през които се вкарват работните инструменти. При необходимост може да се постави дрен в края на операцията, който се вади на следващия ден

 

Важно е да следвате съветите на лекуващия ви лекар след операцията. Повечето пациенти се чувстват добре часове след операцията, но запомнете, че вашето тяло има нужда от време за да се излекува напълно.

Добре е да станете от леглото и да се разходите 3-4 часа след операцията.
Ранното раздвижване намалява ветоятността от тромбоемболични усложнения.

При наличие на продължаваща болка или при липса на ефект от обезболяващите медикаменти веднага информирайте лекуващият лекар.

Ще възстановите нормалната си активност вероятно до края на първата седмица след операцията - това включва възможност за работа, шофиране, къпане,качване и слизане по стълби и т.н.

След изписване трябва да си запазите час за контролен преглед при вашия хирург както следва - на втората и четвъртата седмица, трети и шести месец и накрая на първата година след операцията.

Име:
Коментар:
security image
Код за сигурност:
1571 посещения | 0 коментара добави коментар
  • Лавър

    Споделете Вашето мнение...

категории

препоръчваме ви

анкета

Пазарувате ли online?

  • гласувай!

реклама